CV

Marvin Yxner

Han är uppväxt i Luleå där skådespelarintresset väcktes när Dramatens Proteatergrupp i slutet av 1960-talet gjorde research för sin NJA-pjäs i arbetarstadsdelen Örnäset där han bodde. Han studerade vid teaterlinjen vid folkhögskolan i Kalix 1968 och och kom sedan in på Dramatens Elevskola/Scenskolan i Stockholm 1969-1972.

Efter Scenskolan gjorde han militärtjänst på Jägarskolan i Kiruna och fick då ledigt för att spela med i den film som blev något av ett genombrott, nämligen i rollen som försagd yngling i Lasse Hallströms tv-film ”Skall vi hem till dig … eller hem till mig … eller var och en till sitt?” (1973). Samtidigt kunde man också se honom som Enboms bror i TV-filmen Affären Enbom (1973).

1973 kom han till Malmö stadsteater och senare till Riksteatern och 1976 till Fria Proteatern. Unga Klara, Stockholms Stadsteater med I Världspremiären av ”Haren och Vråken”

Från mitten av 1970-talet har han i huvudsak varit frilans. Under Malmötiden gjorde han ännu en bemärkt roll som missanpassad yngling i tv-serien Porträtt av en flykting (1975) och senare hade han sin största tv-roll som Vilhelm Mobergs alter ego i serien Soldat med brutet gevär (1977). Han har därefter verkat som regissör, författare, pedagog och ståuppkomiker.

Med sitt pojkaktiga utseende har han ibland fått spela rollen som tönt, bland annat i en svit reklamfilmer för Telia men även lika effektivt som ung nazist i tv-filmen Hundarnas morgon (1981) eller som Ernst Rolfs sekreterare i Lykkeland (1984). Under senare år har hans framträdanden i tv varit relativt sparsamma, senast som astronauten Janne Fugelsang i Killinggängets Percy tårar (1996).

UTBILDNING:
Statens Scenskola i Stockholm, Skådespelare (1969-72).
StyrelseOrdförande: Ingemar Bergman
Rektor:
Niklas Brunius/Hans Wigren

Lärare:
Sif Ruud – Text interpretation,
Ulla Sjöblom – Scenframställning. Tom Deutgen – Scenframställning,
Göran Sarring – Scenframställnig, Rudolf Penka – Scenframställning.
Ingvar Kjellson – Scenframställning. Gunn Wållgren-Scenframställning.
Hans Dahlin – Scenframställning. Hans wigren – Scenframställning:
Torsten Föllinger – Röst/sång, Ruth Öslöf – Röst.
Mercedez Björlin – Klassisk Balett/Pavane, Gino Samil – Akrobatik,
Bela Rerich – Fäktning, Herman Howell – JazzBallet, (ReBop Kwaku Baah, Congas i Traffic)
Stanislav Brozowski – Mim. Gunilla Bergström – Hållnings gymnastik, Jan Zetterberg – Dans.
Kurt Lindgren – Musik, Göran Rydgren – Musikteori, Göran Ander – Gitarrlärare & jam session samordnare gitarr, bas, trummor.
Ingrid Lutterkort – Teaterhistoria.
Richard Estreén – Teater/samhällshistoria,

Mentorer: Allan Edwall, Alf Sjöberg.

University of Miami /A.C.T San Francisco 1977.
Dramatiska Instutet. Dramaturgi/Regi 1980.
Teaterhögskolan i Sthlm Teaterpedagog 1982.
Univ. Vancouver Improv/Mask/Commedia 1987.