Test-Impro – Avancerad kurs med offentlig föreställning

Kursen riktar sig till de med stor erfarenhet av improvisation som är vana att stå inför betalande publik. Antingen har de gått hos oss tidigare eller så är de en av de duktiga improvisatörer runt om i landet som vi ännu inte arbetat med.

Kursen går ut på att höja nivån på Improvisationen i Sverige. Vi tittar på den enskilde improvisatörens roll som drivande/stöttande, Publikkontakten och Tekniker/Knep från commedia, clown, gags, mask och skådespeleri. 

Vi ställer frågan: Vad saknar du – vad vill du utveckla. Vem är jag som improvisatör, vilken funktion tar jag i improvisationen och hur skapar vi en dynamisk ensemble. 

Var går gränsen mellan att driva / köra över eller mellan att stötta / bli för passiv. Vi arbetar med en riktning mot ett lättare och närmare publikarbete. Publikens delaktighet är vital/central och avgörande för att vi ska kunna kalla oss improvisatörer. 

Vi skapar en trygghet där kunskap om aktör-teknik ger tillgång till humorn och det som är publikt intressant.

Marvin Yxner
Marvin kända från TV / Film/ Scenen bl.a ”Hem till dig eller mig eller var och en till sig” av Lasse Hallström och ”Percy tårar” av Killing-gänget är två legendariska TV-klassiker. Som regissör har han satt upp ca: 50 teaterpjäser. Från 70-talet har han utbildat skådespelare på Statens Scenskolor/Teaterhögskolor. Här en helt unik kurs med Skådespelaren och legendaren Marvin Yxner med omfattande erfarenhet som regissör, skådespelare och teaterpedagog. Missa inte!

Robert Pukitis
Har tillsammans med Herman Lindquist skapat historiespel. Som Robert regisserat inför tiotusentals människor på Skeppsbron utanför Slottet. Skrivit och iscensatt krönikespel i Blå Hallen i Stockholms Rådhus. Regisserat flera Operor, Kammarspel, Riddare & torneringsspel och massor av barnteater. Har sedan mitten av 80-talet varit pedagogiskt drivande i att förmedla improvisationen som konstart. Nyskapare av improvisations format. Som pedagog – med lätt hand, ser han till att eleven blir självgående. Nu Verksamhetsutvecklare på Skara Skolscen.

Vi kommer att undersöka;

• humor-historiens vingslag

• hur vi drar ut trådarna från commedia del arte – knep och tekniker som är användbara idag 

• den moderna impro-komedin från 70-talet – den har vi utvecklat till det bättre ?

• hur sagan, clownen och storytellingen fungerar i den moderna komedin

• skådespelaryrkets dolda och öppna knep, både verbala och kroppsliga

• hur det blir roligare

Att använda gags eller inte använda gags – det är frågan…

Robert Pukitis & Marvin Yxner

Fantasi är viktigare än fakta

Albert Einstein

Sommarkursen är på fyra dagar (maj/juni) för skådespelare och för erfarna improvisatörer och publikvana krävs.

Skara Skolscen, Peter Hernqvistgatan 10, Skara

Göteborg – tid, adress och lokal, information kommer.

Stockholm – tid, adress och lokal, information kommer.

Gotland – tid, adress och lokal, information kommer.